Com escollir un GPS per la nostra Bici de Muntanya?

Per tal de poder escollir un GPS el principal és saber per a que el necessitem, quin ús en volem fer?.

En el mercat hi han molts aparells de diferents preus, si no analitzem bé per que el necessitem ens pot passar que malgastem els diners en un sofisticat aparell del qual no farem servir ni la meitat de funcionalitats. En aquest artícle trobareu una petita introduccó a aquest món amb les explicacions bàsiques per tal de fer una bona compra i els primers passos.

Per tal de poder escollir un GPS el principal és saber per a que el necessitem, quin ús en volem fer. En aquest artícle ens centrem en aquella colla de funcionalitats més relacionades amb el nostre esport! anar amb BTT

En el mercat hi han molts aparells de diferents preus, si no analitzem bé per que el necessitem ens pot passar que malgastem els diners en un sofisticat aparell del qual no farem servir ni la meitat de funcionalitats.

 

Les funcionalitats "bàsiques" que ha de tenir el nostre GPS han de ser:

 • -Ha de ser petit: no podem anar amb un aparell de 500g lligat al manillar o al canell
 • -Ha d'indicar-nos la velocitat, alçada, velocitat mitja, distància recorreguda, etc.
 • -Un cop arribats a destí ha de poder indicar-nos el camí de tornada.
 • -Ha de permetre descarregar les rutes que fem en algun format de dades amb el que un cop acabada la sortida poguem visualitzar-ho amb l'ordinador i compartir-ho amb altres bikers.
 • -Ha de permetre emmagetzemar:
  1. Memòria de Waypoints: cal tenir en compte la quantitat de punts i les dades associades que permet enrregistrar per cada waypoint.
  2. Memòria de Tracks: cal tenir en compte la quantitat de Tracks ipunts de cada memòria que permet enrregistrar
  3. Memòria de Rutes: cal tenir en compte la quantitat de Rutes que permet enrregistrar. En tots tres casos si permet posar-hi una targeta d'expansió de memòria ens serà de molta utilitat.

Altres funcionalitats útils pero que encariran el preu del nostre GPS són:

 • -Ha de poguer carregar cartografia o sigui mapes de la zona que anem a fer.
 • -Ha de poder ampliar-se la memòria amb algun tipus de targeta
 • -La mida de la pantalla ha de ser el més gran possible i en colors si ens ho podem permetre
 • -Resistent a l'aigua -Ha de tenir el major número de canals possible per tal de rebre correctament la senyal dels satèl·lits, com a mínim n'ha de rebre 12.
 • -Ha de poder fer fotografies, aquesta funcionalitat esta en GPS d'última generació (per exemple Magellan Triton) o amb PDA's i/o mobils que disposin de GPS i camara integrada. Tot i que amb aquesta segona opció no ens serà possible associar una fotografia a unes coordenades concretes (waypoint).

El que no ens cal en un GPS de muntanya:

 • -Indicacions per veu
 • -Reproducció de MP3 o ràdio, clar que si ho fa i ocupa poc podrem disposar d'una ruta amb música! Pantalla gegant per veure els detalls del mapa, farà augmentar considerablement el volum i pes de l'aparell

Les principals marques amb GPS de muntanya en la actualitat són:

 • -Magellan:Fabricant internacional amb dispositius d'alta gama com "Magellan Triton" que ja disposa de camara incorporada i reconeixement de veu.
  Magellan Triton
 • -Garmin: Fabricant internacional en la seva pàgina de dispositius "on the Trail" trobarem 8 productes amb diferents funcionalitats la pàgina del distribuidor Espanyol és: http://www.trepat.com/
 • -Geonaute: Fabricant que distribueix a través de la conguda empresa "Decathlon". Disposa d'un senzill model Key Maze 300 assequible per la majoria de butxaques i amb les funcionalitats bàsiques, tot i que no disposa de cartografia.
  Geonaute KeyMaze 300
 • -Software Tom Tom Tot i que aquesta coneguda marca fa aparells més indicats per cotxe podem descarregar el software i instalar-lo en el nostre mobil o PDA

Altra informació d'interés:

Un cop haguem fet el nostre recorregut i el tinguem enrregsitrat podem pujar-lo a:

 • - www.everytrail.com on ens el situaràn sobre cartografia de Google Earth i a més calcularàn els desnivells etc. També podrem situar Fotografies en punts concrets i compartir la ruta amb altres usuaris.
 • -Una altra opció és instalar algun software tipus Google Earth o CompeGPS en el qual podrem veure en local la nostra ruta i altra informació associada com desnivells alçades etc.

Per obtenir mapes de catalunya podeu accedir al Institut Cartogràfic de Catalunya Pels que volgueu compartir el track ens el podeu passar a www.sortidesbtt.netamb alguna fotografia (si en teniu) i una petita explicació i us el publicarem a la web

Comments :

www.wikiloc.com és una altra

www.wikiloc.com és una altra web per compartir rutes (amb ressenyes, fotografies...) que crec que està molt bé. És iniciativa d'un català que es diu Jordi Ramot i crec que us podria interessar.