Grabar tracks GPX amb mòbils i altres dispositius

En aquest artícle tractem de com podem registrar els itineraris que fem amb la nostra BTT en format GPX per tal de pujar-los a www.sortidesbtt.net i compartir-los amb la comunitat.

Imatge d'un Track a sortidesbtt.net

Imatge d'un Track a sortidesbtt.net

La idea consisteix en aprofitar els dispositius que ja tinguem amb GPS instalant-hi software per tal de poder enrregistrar els tracks que fem amb la nostra BTT.

 

Enrregistrar el track

 

L'ideal es disposar d'un GPS d'aventura, hi ha marques i tipus de tots preus. Per experiència us aconsello adquirir-ne un d'una qualitat acceptable ja que les ganges sovint no ho són.

Aquest tema ja el vem tractar en aquest post  a sortidesbtt.net a nivell d'actualització, desde fa temps hi ha la empresa catalana http://www.compegps.com/ tenen molts productes entre ells el Twonav  que funciona com a GPS outdoor i com  a GPS convencional.

 

Si no voleu fer un gran dispendi i tant sols voleu enrregistrar els tracks hi ha altres opcions "low cost" si disposeu d'algun d'aquests dispositius:

 

  • Iphone
  • Android
  • Nokia amb GPS o GPS Bluetooth
  • PDA Windows Mobile amb GPS o GPS Bluetooth

 

 

Iphone: 

 

Aplicació d'everytrail dins d'un Iphone

Si disposeu d'un iphone amb GPS ( i una bona funda), podeu adquirir a l'Apple Store l'aplicació especifica desenvolupada per EveryTrail http://www.everytrail.com/iphone.php que us permetra enrregistrar els tracks veure estadístiques i altres funcionalitats com fer una foto i guardar les seves coordenades.

Entreu amb el vostre Iphone a l'Apple Store i busqueu "Everytrail"

Un cop instalada us permetra pujar directament els tracks a www.everytrail.com d'allà els podeu descarregar en format GPX i pujar-los a www.sortidesbtt.net, també podeu embedar-los etc.

 

 

Android:

Android

El nou sistema operatiu de Google per una nova generació de mòbils.

Si disposeu d'algun terminal amb aquest sistema operatiu i GPS podeu adquirir a "Android Market" desde el vostre terminal,  varies aplicacions per tal d'enrregistrar tracks, entre elles destaquem:

 

My Tracks

http://mytracks.appspot.com/

Aquest programa us permetra enrregistrar els tracks i veure estadístiques en directe tipus, velocitat, distància i elevació. Un cop acabat podeu pujar el track i veure'l directament sobre google maps o baixar-lo i pujar-lo a sortidesbtt.net

Aquí hi ha un vídeo amb més info.

Per adquirir-lo entreu a l'"Android Market" i busqueu l'aplicació "My Tracks"

 

Everytrail també disposa d'aplicació per Android, en el seu blog podeu trobar més informació.

http://blog.everytrail.com/?p=56  

O a la seva web

http://www.everytrail.com/android

per adquirir-la heu d'entrar a l'Android Market desde el vostre mòbil amb Android i buscar l'aplicació d'Everytrail.

Aquesta aplicació també us permetrà veure el track en directe i al finalitzar pujar-lo directament a Everytrail d'on el podeu baixar en format GPX i passar-lo comodament a sortidesbtt o embedar-lo on vulgueu.

 

Nokia + GPS

Symbian

Una econòmica opció tot i que de certa complexitat, és fer servir un telèfon Nokia que tingui Symbian i amb GPS integrat o un GPS Bluetooth.

Cal que us instaleu amb el telèfon l'aplicació  "SmartComGPS" podeu baixar una demo d'aquesta url: http://smartcomgps.softonic.com/symbian

 

En aquests artícles de foromtb hi ha explicacions més detallades per tal d'instar el software etc.

http://www.foromtb.com/f53/tutorial-smartcomgps-con-mapas-y-rutas-nokia-455309.html

http://smartcomgps.softonic.com/symbian

 

 

PDA+Windows Mobile

Mobils amb Windows Mobile

Finalment si disposeu d'un PDA amb Windows Mobile (2003, 5 o 6) o windows CE 4.2 (o superior) amb GPS o GPS bluetooth podeu instalar el programa Twonav  de CompeGPS que permet enrregistrar els tracks. A la seva web tenen una versió de prova  del programa per tal d'assegurar-se que el sistema funciona abans de comprar l'aplicatiu.

 

Malauradament no hem pogut comprovar en cada cas el funcionament ja que no disposem de cap d'aquests terminals. Així que abans de fer la compra us recomanem que busqueu versions d'avaluació de cada programa.

 

En el cas de l'aplicació d'Everytrail us demanarà que us registreu en el seu site, aquest pas es completament gratuït i tindreu accés a aquesta comunitat internacional.

 

L'objectiu final ha de ser disposar d'un fitxer en format GPX per tal de pujar-lo a través del formulari de sortidesbtt http://www.sortidesbtt.net/node/add/track

Recordeu que heu d'estar loginats per tal d'accedir a aquesta pàgina.

 

Tags: