Solucions als problemes amb els frens de disc o v-brake de la teva BTT

Frens de disc

Problema
Causa
Solució
El fre de disc grinyola tot i un ajust òptim 1.-Pot tenir oli o greix sobre els discos o pastilles de fre 1.-Cal netejar el disc amb un producte de neteja per a frens o amb alcohol. També es poden cambiar les pastilles de fre.
  2.-Vibracions en el sistema 2.-Tot sovint apareixen vibracions en aquest tipus de components (forquilla de suspensió o rodes). En el cas de les Rodes es poden tensar els ràdis i ajustar-los. En el cas de la Forquilla cal mirar si algun component està trencat o mal ajustat. Malauradament en aquest cas el més òptim serà cambiar aquests components.
Si cap d'aquests components esta malmés pot haver-hi un desajust entre el disc i la mordassa. En aquest cas cal afluixar els cargols de soport del fre amb el quadre, frenar contundentment i  mentre es frena apretar els cargols per tal que el fre quedi perfectament alineat amb el disc.
  3.-Humitat o brutícia en el fre 3.-Netejeu i sequeu a conciència els discos, tots els models grinyolen amb la humitat i la brutícia.

El fre de llanta Grinyola 1.-Oli o greix sobre els laterals de les llantes o en les pastilles de fre 1.-Netejeu els laterals de les llantes a on presiona la pastilla amb un producte de neteja per a frens o acetona. Netejeu les pastilles de fre i llimeu-les amb una llima fineta.
    2.-Ajusteu correctament els frens
    3.-Cambieu les pastilles de fre si són velles o estan gastades

El fre de disc es desplaça ( atenció: un petit desplaçament es normal en els frens de disc, sobretot en aquells que tenen diametres grans) En desplaçaments forts:  
  1.-Els cilindres del fre poden estar mal ajustats. 1.-Ajustar de nou els frens, si això no ajuda fresar l'allotjament dels frens de disc, en aquest cas millor acudiu a un taller.
  2.-El disc pot estar doblegat 2.-Cambieu els discos de fre
  3.-Els pistons del fre no retrocedeixen 3.-Si el pistó esta embussat cal portar el fre al taller.

Punt de presió dèbil en el fre de disc 1.-Aire en el sitema 1.-Purgueu el aire del fre de disc
  2.-Escapament d'oli o cables en mal estas 2.-Localitzeu la fuga d'oli i cambieu les peces defectuoses, torneu a omplir el circuit  i purgueu l'aire

Poca potència de frenada 1.-Oli o greix sobre els discos o pastilles de fre 1.-Vegeu el primer punt "el disc grinyola"
  2.-Pastilles de fre vitrificades 2.-Cambieu les pastilles de fre
  3.-Escape d'oli per cable fet malbé 3.-Localitzeu l'escape, substituïu els cables en mal estat i reompliu el circuit

Els discos grinyolen i la bici no frena gens
Atenció:
no seguiu rodant amb la bicicleta
1.-Les pastilles de fre s'han gastat o estan espatllades, controleu inmediatament les ratllades en el disc 1.-Cambiar les pastilles de fre i verificar si cal cambiar el disc.

Punt de presió dèbil en el fre de llanta 1.-Mal funcionament de la palanca de fre 1.-Ajustar el comportament de la palanca amb el cargol d'ajust
  2.-Pastilles de fre mal ajustades 2.-Ajusteu de nou les pastilles de fre
  3.-Les fundes dels cables estan doblegades 3.-Subustituïu les fundes dels cables per fundes noves en bon estat
  4.-Els cabçals "Canti" es curben al frenar 4.-Instaleu un reforçador de frens (Brake Booster)
 Bibliografia: "La mountain bike, manual de mantenimiento y reparación" editorial tutor

Comments :

imatge de aleix

Hola, Un ajust ràpid i fàcil

Hola,

Un ajust ràpid i fàcil de fer és afluixar els cargols que subjecten el conjunt del fre amb el quadre de la bicicleta (no descargolar del tot) frenar fort i sense deixar de frenar apretar els cargols una altra vegada, així els frens queden perfectament alineats amb el disc.

Si les pastilles són velles millor substituir-les.

Si s'han cristalitzat un truc és en una sortida al passar per algun tram amb terra ven fineta tirar una mica de terra sobre els discs per tal de llimar les pastilles. També és poden treure i llimar molt suaument amb un paper de vidre d'aigua. En aquest cas al tornar a posar-les igual fan una mica de soroll encara després quant la pastilla s'ajusta al disc deixa de fer-ho. Podeu fer servir el procediment que indicavem al principi per tal de tornar a alinear-les.

Sobretot mail freneu sense que el disc estigui posat.

 

Si continua millor portar-ho a un especailsta

 

Espero que us serveixi.

imatge de Jaume.

Gràcies per l'info, aquest

Gràcies per l'info, aquest proper dissabte ho faré.

Ciau.

Jaume

Bones, el posterior grinyola

Bones, el posterior grinyola en frenades suaus i mitjanes però en les fortes no i a mes desseguida es clava, per tant no es dossificable. Gàcies