Tots els secrets de la geometria del Quadre

La nostra Bicicleta de Muntanya s’ha d’adaptar al nostre cos com si d’una peça de roba es tractés, és vital doncs escollir un quadre que s’adapti tant a les nostres mides com al nostre estil de conducció.

Un quadre massa gran o massa petit pot ocasionar dolors en la part lumbar, el coll o  la cintura. La Geometria del Quadre és doncs la responsable de la posició del ciclista i determina les característiques de la conducció.

En el moment d’escollir un quadre, cal tenir en compte la funció que li volem donar i la mida que ha de tenir.

La funció dependrà de si fem un ús més o menys esportiu de la bicicleta mentre que la mida la determinarà en gran mesura la distància de les nostres cames.

Pes saber quina és la distància de la nostra cama cal mesurar-la de la següent manera:
Descalços, poseu-vos un llibre entre les cames de manera que estigui ben ajustat amb l’entrecuix. Poseu-vos d’esquena a la paret i repengeu el llibre de manera que un dels lloms quedi paral·lel a la paret. Mesureu la distància entre el terra i el canto que tingueu més a prop a l’entrecuix.


Per saber quina ha de ser la mida correcta del vostre tub superior multipliqueu el resultat d’aquesta mesura per 0,57 o 0,50.

La geometria d’un quadre la determinen una sèrie de distàncies i angles: 

Angle de direcció

Angle de direcció: Quant més inclinat sigui més inestable es tornarà la nostra bicicleta. Al contrari, quant menys inclinat més lenta reacciona la bicicleta davant dels canvis de direcció. El normal és que aquest angle estigui entre 71 i 74 graus.

 

Longitud del tub superior

Longitud del tub superior:  El tub superior és la part del quadre que va del manillar al tub del selló. Amb un tub llarg s’aconsegueix una posició més estirada mentre que amb un tub curt una posició més dreta. No es pot aconseguir una formula màgica ja que les proporcions del cos varien d’una persona a una altra. La millor manera serà provar la bicicleta amb una sortida llarga per tal de veure l’efecte en el nostre cos.
Sinó podeu provar-la en aquesta taula podeu trobar uns valors aproximats en funció de la llargada de la vostra cama:

 

Longitud de la cama

Altura del Quadre (longitud de la cama x 0,57)

Tub superior Passeig

Tub superior Sport

 74cm

42cm

530mm

555mm

75cm

43cm

533mm

558mm

77cm

44cm

536mm

561mm

79cm

45cm

540mm

565mm

81cm

46cm

544mm

569mm

82cm

47cm

548mm

573mm

84cm

48cm

553mm

578mm

86cm

49cm

558mm

583mm

88cm

50cm

564mm

589mm

89cm

51cm

570mm

595mm

91cm

52cm

576mm

601mm

93cm

53cm

582mm

607mm

95cm

54cm

590mm

615mm

 

Una posició correcta seria un cop pujats a la bicicleta la nostra esquena fes un angle de 45 graus amb el terra.

 

Si no heu fet cap mesura una manera ràpida de veure si us va a la mida o no és mirant si el vostre  l’avantbraç cap entre el manillar i el selló tal i com veieu a la fotografia

 

Altura del Quadre: És l’alçada que va des de l’eix dels pedals fins on comença la tija del selló, es fonamental per determinar aquesta altura saber la longitud de la cama del ciclista. Un cop pujats a la bicicleta si poseu el taló sobre el pedal la cama us ha de quedar totalment estirada. Si el quadre es massa petit, aquesta mida la podreu compensar pujant el selló, mentre que si el quadre és massa gran caldrà substituir-lo per un més adequat.

Com comprovar si l'alçada del quadre és correcta

Diferència de Nivell: és la distància que hi ha des de l’alçada del selló fins l’alçada del manillar, quant més llarga sigui aquesta distància més esportiva serà la posició de manera que l’esquena es carregarà més, com hem comentat abans una posició correcta seria la resultant de que l’esquena marques 45 graus amb el pla del terra.

Diferència de nivell

Longitud de la potència: Aquesta distància té molt a veure amb la longitud del tub superior, quant més llarga sigui més inclinat estarem sobre la bici, aconseguint una posició més esportiva (ull! carregarem més l’esquena) mentre que quant més curta més dret anirà el ciclista.

 

Distancia entre els eixos: Aquesta mida determinarà la maniobrabilitat de la bicicleta si voleu una bicicleta maniobrable la distància entre eixos ha de ser curta i si voleu una bicicleta estable a velocitats elevades, la distància entre eixos ha de ser més llarga. 

Altres factors que influiran en una bona posició a la bicicleta: 

Posició del Selló: Normalment ha d’estar inclinat en relació al pedalier entre 71 i 74 graus, l’alçada optima serà la que permeti posant el taló en el pedal tenir la cama estirada. També cal tenir en compte per no tenir molèsties, que al pedalar la ròtula del genoll no ha de sobrepassar mai per davant del  pedal.

Longitud de la beina: La beina és la part dels la bicicleta que va del pedal a l’eix dels plats.  Les beina curtes milloren la tracció, les mides de les beina solen ser entre 420 i 450 mm

Longitud de les Beines

 

 

Bibliografia:

http://www.baltasar-mtb.com/content.aspx?co=2701&t=165&c=695

La mountainbike, manual de mantenimiento y reparación Editorial Tutor